ENTREVISTA REYES ESTÉVEZ

Published by championchip on

Per Alèxia Petriz Fisas (@alexiapetriz).

Després d’uns anys connectada al món de l’atletisme, avui m’arriba l’oportunitat d’entrevistar al migfondista català amb més talent natural de la història de l’atletisme espanyol, l’estrella dels 1.500 ml, Reyes Estévez. Amb un magnífic palmarès, es va proclamar rei d’aquesta distància amb el bronze als mundials d’Atenes 1997 i Sevilla 1999, amb l’or europeu a Budapest 1998 i la plata a Munic 2002, amb la plata als mundials de pista coberta i el bronze a l’europeu de pista coberta Madrid 2005.

Reyes, que es va retirar professionalment fa cinc anys, viu ara una altra etapa amb nous projectes esportius, com ho és la prova “II Carrera Solidaria Cabalgada de Reyes”. La cursa, que tindrà lloc a Cornellà de Llobregat el 3 de gener de 2016, és el pretext perfecte per conèixer aquest “crac” i la causa que el motiva a organitzar-la.

Vas deixar l’esport d’elit l’any 2010. Quin paper ocupa l’atletisme en el teu dia a dia després de retirar-te?

Actualment no segueixo cap rutina d’entrenaments, surto a rodar durant hora i quart al meu ritme tres vegades la setmana i corro a les curses que em conviden. Això m’ajuda a desconnectar i a fer marxar el “mal rotllo”. En definitiva, gaudeixo amb l’atletisme a un altre nivell.

Com portes el canvi de passar a ser l’estrella dels 1.500ml a viure endinsat en el món de l’atletisme popular?

Jo vaig notar el canvi al cap de dos anys de retirar-me perquè al principi estàs amb la novetat i tot és diferent. Personalment, ho vaig portar bé perquè tenia molt clara la meva decisió. Al tenir un nom notes l’exigència i la pressió i podria haver continuat competint, però per fer-ho sense ser el Reyes que havien vist abans, vaig preferir donar per finalitzada aquesta etapa professional. Tot i així, la veritat és que el buit és gran, un abisme sense els viatges i les competicions que marcaven l’agenda.

Ara, a la teva agenda hi figuren altres cites esportives, com l’anomenada “Carrera Solidaria Cabalgada de Reyes”. Com va sorgir la idea?

Des que vaig deixar l’esport d’alt nivell fa cinc anys que havia tingut al cap organitzar una cursa. Com que el calendari estava atapeït de proves, vaig pensar que havia de ser una cursa original, diferent i que aportés quelcom solidari. Així va sortir la “Carrera Solidaria Cabalgada de Reyes”  jugant amb el meu nom i amb el dia de Reis.

Quin és l’objectiu de la cursa?

La nostra motivació és recollir el màxim de joguines per a què les famílies més humils puguin gaudir de la nit més màgica de l’any amb l’objectiu de què s’apunti com més gent millor per gaudir d’un matí solidari i bonic.

Qui dóna suport a l’organització d’aquesta cursa?

El club d’atletisme Cornellà Atlètic, l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat i Sport Zone em donen la possibilitat de fer la cursa i em faciliten tota la feina logística, que no és gens fàcil. En aquest sentit estic molt agraït perquè confien en la causa i no m’han posat cap problema. L’any passat la vaig organitzar amb només 20 dies perquè em van donar els permisos un mes abans. Els dies previs van ser de no dormir, però va ser una experiència maca, vam aprendre dels errors i ara esperem que aquest any sigui molt millor.

Compteu amb la col·laboració de la Creu Roja. On arriben les joguines que s’entreguen?

A famílies humils del nostre entorn de Cornellà, tot i que l’any passat va ser un èxit total i també van arribar a l’Hospitalet! Hi havia 1.200 inscrits, tot i que finalment van ser 800 participants arribats a meta, és a dir, molta gent s’hi va apuntar per col·laborar amb la inscripció i la joguina. Vam superar les expectatives! L’any passat teníem una furgoneta de la Creu Roja i vam acabar omplint tres!

Un èxit total! Quin va ser el millor moment de la passada edició?

Quan em vaig disfressar de rei Baltasar. Entrar a cases humils on hi havia nens que esperaven amb la galeta, el got de llet… És una experiència que cal viure i que omple. De fet, hem pensat que aquest any sortejarem les altres dues places de reis per a què visquin la vivència.

Hi ha alguna diferència entre les dues edicions?

Aquest any l’hem pogut organitzar amb més calma. Hem buscat més col·laboradors i patrocinadors per ampliar la bossa del corredor i donar més premis. El circuit serà el mateix, amb els primers 600 metres de lleugera pujada i baixada fins al km 3, amb els últims 2 km de relativa pujada.

La cursa no podia ser en un altre lloc a Cornellà de Llobregat, ciutat on vas néixer. Com vas començar al món de l’atletisme?

Sí, i de fet és on vaig començar a córrer, al club Atlètic Cornellà, abans d’anar al CAR de Sant Cugat. Va ser en un cros escolar, tenia 9 anys i dos germans més grans que anaven a córrer el cros per l’escola. Els vaig veure i em vaig queixar als pares sí hi podia anar jo també, va fer efecte i em van portar. Però com no hi havia categoria benjamí vaig participar com a aleví i vaig guanyar. Recordo que vaig entrar amb avantatge i fins i tot em van dir que no podia ser, que havia retallat durant el recorregut. Al cap d’una setmana em van cridar per fer una prova de 1.000 metres en pista al club Atlètic Cornellà amb l’entrenador Manuel Carrasco i vaig fer 3’06”. Crec que encara és marca…i allà vaig començar.

Què li diries a la gent per a què s’animi a participar?

Els diria que és una cursa molt maca i especial i que s’apuntin! Aquest any esperem més atletes de prestigi internacional, que encara no puc donar a conèixer i que donaran més nivell a la prova. També podran gaudir de concerts i posar el seu gra de sorra amb una joguina pels infants més necessitats. També vull recordar que les inscripcions ja estan obertes amb un descompte del 50% abans del 10 de desembre!

I després de la cursa, tens més projectes en ment?

Em van proposant iniciatives i més ara amb el boom del running. Crec que les cares conegudes de l’atletisme encara podem fer més coses positives. També he pensat fer d’entrenador personal i poder transmetre el que he après jo durant tanys anys.

Qui és el secret d’aquesta moda del running?

La gent s’ha adonat que sentir-se bé amb un mateix és fàcil, amb només unes sabatilles i una zona agradable per córrer. Arribes a casa d’una altra manera, sense estrès, et sents millor. És una teràpia estupenda per a tot i et dóna més vitalitat.

I quan no et veiem corrent, què fa Reyes?

M’encanta cuinar, estic fet un “cocinitas”. A casa em poso canals de cuina a Youtube com si fos Arguiñano…


1.030 Comments

Comments are closed.