CÓRRER, la novel·la de la vida del mític Emil Zátopek

Published by championchip on

“A les curses té un aire de boxejador que lluita amb la seva ombra i sembla que tot el seu cos sigui, així, un mecanisme trastocat, dislocat, dolorós, exceptuant l’harmonia de les cames, que mosseguen i trituren la pista amb voracitat”

Vet aquí l’èpica i el dolor que es desprenen de la novel·la Córrer, del francès Jean Echenoz (Orange, 1947), que ara publica en català l’editorial Raig Verd. La història d’un paio que no corria maco, però que corria com ningú; la vida del mític corredor txec Emil Zátopek (1922-2000), narrada amb la ironia i la cruesa de la veu excepcional de l’autor de 14.

“Si se sent cansat, si constata el menor risc d’alentiment, al contrari, s’esforça a accelerar a l’acte”.

Capítols curts. Ritme vertiginós. I la força, la suor, la severitat i l’autoexigència dels salvatges i originals entrenaments, i les antiestètiques però glorioses gestes, d’aquest atleta que per alguna cosa arribà a ser conegut com “la locomotora humana”.

Jean Echenoz ens conta el vessant esportiu d’aquest corredor excepcional al mateix temps que retrata la seva complicada relació amb el Partit Comunista txec; els seus inicis; els rècords nacionals i mundials; les olimpíades on es convertí en llegenda; la misèria a què van abocar-lo després.

Una lectura que atrapa, no només pel bon ofici de l’autor de 14 o Me’n vaig, sinó pel dramatisme i el magnetisme de la figura de Zátopek.


48 Comments

Comments are closed.