Totes les virtuts de l’esport

Published by championchip on

L’ex Secretari d’Estat per a l’Esport i maratonià, Albert Soler, publica INTELIGENCIA DEPORTIVA, un al·legat a favor de l’esport com a font de salut, integrador social, escola de valors i espectacle en estat pur.

No ha importat mai que plogués a bots i barrals, que fes un sol espaterrant o un dia fred, que estigués cansat, malalt o una mica adolorit. Albert Soler (Barcelona, 1966) ha forjat el seu caràcter llevant-se d’hora per entrenar fort des de ben jove. Ha suat en carn pròpia el significat de les paraules “esforç” i “sacrifici” associades a la pràctica esportiva, i, de tot plegat, n’ha tret lliçons vitals.

“Qui ha practicat algun esport des de petit, ha hagut d’adquirir una sèrie de valors i, a més, aprendre què significa guanyar o perdre”, escriu Soler en el seu llibre INTELIGENCIA DEPORTIVA (Plataforma Editorial, 2012), titulat així precisament perquè la tesi és que tot allò que s’aprèn entrenant, jugant i competint, ajuda després a valdre’s i a tirar endavant a la vida, per la qual cosa s’imposa aprofitar el poder educador de l’esport.

Compromès amb el foment de l’exercici saludable

Com a jugador de waterpolo, Soler va arribar a Divisió d’Honor. I ara que ja no competeix, corre maratons per mantenir-se fort i despert. Entre una cosa i l’altra, sempre compromès amb el foment de la pràctica saludable d’exercici a qualsevol edat, ja sigui en disciplines col·lectives o individuals, Albert Soler va arribar a ser Secretari d’Estat per a l’Esport i president del Consell Superior d’Esports (CSD), a Madrid.

L’avala el seu impressionant currículum esportiu, com a practicant, gestor i espectador, doncs. Per això (i també perquè el considerem un amic), no és estrany que publiqui un llibre com aquest i que, des de ChampionChip.Cat, us el recomanem. Perquè en poc més de 120 pàgines, onze capítols i una prosa amena, Soler basteix un sincer i engrescador al·legat a favor de l’esport, que no només és “un espectacle quan es veu” sinó que “afavoreix la salut, promou la integració social, desenvolupa els valors de les persones i encomana optimisme”.

Una lectura inspiradora

INTELIGENCIA DEPORTIVA resulta una lectura inspiradora, vaja. És tancar el llibre, al final, i calçar-se les vambes per sortir a córrer; per apuntar-se a un equip de futbol; per obrir un gimnàs; organitzar un torneig de bàsquet, una cursa atlètica o de bicicletes de muntanya… El que sigui. “L’esport és l’esperanto de les races”, com deia el dramaturg francès, Jean Giradoux, en una cita recollida al principi del llibre. Per això l’excusa és el de menys, el que compte, ens anima l’autor, és aprofitar l’increïble poder integrador de l’esport. I no serà per manca d’exemples.

Soler en recull alguns d’emblemàtics, com ara el dels gimnastes Gervasi Deferr i Víctor Cano i la nedadora de sincronitzada Andrea Fuentes, que “per tornar a la societat una part d’allò que l’esport els ha proporcionat”, han obert un gimnàs al barri de La Mina de Sant Adrià del Besòs, un efectiu mètode d’inclusió social.

Un llibre presentat a Can Barça

Albert Soler va presentar INTELIGENCIA DEPORTIVA, que inclou un pròleg del president del Barça, Sandro Rosell, en un acte celebrat precisament a la sala París de l’estadi del FC Barcelona, el passat dimecres 11 de juliol de 2012, en presència del president barcelonista, la regidora d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona, Maite Fandos i el propi autor.

Soler sap molt bé de què parla, tant des del vessant pràctic com des del teòric, ja que no només ha sigut jugador de waterpolo a la Divisió d’Honor amb el CE Mediterrani, sinó que també és llicenciat en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport per l’INEFC de Barcelona. Actualment es manté en forma corrent maratons i curses populars.

Funcionari de carrera i apassionat de Barcelona, la seva ciutat, ha sigut també director d’Esports del consistori i gerent de l’Institut Barcelona Esports, entre els anys 2000 i 2008. Tot seguit es va traslladar a Madrid, on va ser director general del CSD fins el 2011, quan va passar a ser Secretari d’Estat per a l’Esport i president del CSD. Avui, a banda d’escriure llibres i fer conferències, també és diputat a les Corts Generals per Barcelona.

Per Jordi Benavente


Presentació del llibre juliol 2012


28 Comments

Comments are closed.