Arcadi Alibés segueix ‘Les petjades dels herois’ de les maratons olímpiques

Published by championchip on

Una bona idea, sorgida del dolor. El març de 2004, mentre corria els últims quilòmetres de la marató de Roma amb els peus plens de butllofes, Arcadi Alibés va pensar en Abebe Bikila, que 44 anys enrere havia guanyat aquesta prova olímpica corrent descalç (!) sobre aquelles mateixes llambordes. En aquell precís moment, Alibés va concebre un projecte tan boig com engrescador: córrer les maratons de totes les ciutats que han estat olímpiques.

El periodista esportiu de TV3 i corredor de fons Arcadi Alibés publica ara Les petjades dels herois (Ara Llibres, 2012), un llibre sobre l’esperit dels millors maratonians de la història i, alhora, sobre les seves experiències en els 42 quilòmetres i 195 metres en cada una de les ciutats que han estat seu dels Jocs Olímpics. Ple de l’èpica de les llegendes de l’atletisme i de vivències personals, agradarà tant als corredors més experts, que ja han tastat les llargues distàncies, com als més novells.

La prosa clara i directa d’aquest reporter avesat ens fa reviure la primera marató de la història, a Atenes 1896, que només va comptar amb 17 corredors; la gesta d’Emil Zátopek, que va guanyar els 5.000 metres, els 10.000 i la marató en un mateixos Jocs, a Hèlsinki 1952; l’heroïcitat d’Abebe Bikila, que va batre el rècord del món corrent descalç, a Roma 1960, o el naixement de l’atletisme popular, amb Frank Shorter, a Munic 1972, entre moltes altres històries d’aquesta prova èpica.

‘Córrer per ser feliç’

Expert en ciclisme i atletisme, Arcadi Alibés (Ametlla de Merola, 1959) va publicar Córrer per ser feliç. 42 motius i 195 raons per córrer, l’any 2010, també a Ara Llibres, que ara l’edita en butxaca. En aquella ocasió, s’interrogava sobre els perquès de la fal·lera dels corredors populars i compartia amb el lector la seva dèria: “córrer maratons per tot el món, conèixer gent i buscar nous reptes”.

En aquell primer llibre, el periodista parlava del seu amic Andreu Ballbé (olímpic a Mont-real 76, maratonià i actual responsable de Championchip Catalunya), amb qui va coincidir el 1998 a la Marató de Disney World, a Florida. “Vam córrer plegats i després ens ho vam passar com nens petits a les atraccions del parc”, va escriure Alibés.

Encomanar la passió pel córrer

“Abans d’acabar de llegir aquell primer llibre, molts lectors van anar a comprar-se unes sabatilles per preparar la seva primera marató”, diu Andreu Ballbé. “L’Arcadi és un enamorat declarat de les curses, i està clar que, amb la seva força mediàtica, promou l’esport de córrer molt més que la mateixa federació d’atletisme”.

En el capítol sobre la marató de Mont-real de Les petjades dels herois, Alibés torna a tenir unes paraules per al responsable del cronometratge de la majoria de curses catalanes. “Quan l’any 2007 vaig programar la meva participació a la marató de Mont-real li vaig dir que l’hi dedicaria, i que pensaria en ell quan entrés a l’Estadi Olímpic”, escriu.

Alibés és a un pas de convertir-se en el primer corredor del món que completa les maratons de les vint-i-dues seus olímpiques (només li falta Los Ángeles). Presentarà Les petjades dels herois el proper dijous 1 de març, a les 19 hores, al Corte Inglés del Portal de l’Àngel, en un acte que comptarà amb la presència de Ballbé. 

Per Jordi Benavente


2.932 Comments

Comments are closed.