Les dones també corren

Published by championchip on

MIQUEL PUCURULL, el veterà corredor de curses populars, reflexiona sobre la participació femenina arran de la presentació de RunninGirls, la primera comunitat online per a dones runners.

Per raons de família (la meva dona i la meva filla van ser maratonianes), la participació de les dones en el món del córrer és una qüestió que m’ha interessat molt sempre. I comprovo que, cada vegada més, la dona s’hi està incorporant a marxes forçades.

Fa un temps -no gaire- ens preguntàvem perquè eren tan poques les que corrien en comparació als homes. I més encara, perquè eren tan poques les que participaven a les curses. Això, feliçment, s’està acabant. Com si les raons que justificaven la manca de participació -diferències culturals, major paper de la dona a casa, incompatibilitat d’horaris laborals que impedien entrenar, etc.- s’estiguessin eliminant. Només cal veure, a qualsevol moment del dia, la quantitat de noies que corren pel carrers o els parcs per fer-nos idea de com ha canviat la situació.

No vol dir que estiguem a l’alçada d’Estat Units -on fins i tot en moltes proves urbanes hi corren més dones que homes- i tampoc a la d’alguns països d’Europa, però és un fet inqüestionable: les dones, a casa nostra, també corren.

Una mostra del que està succeint és l’augment de participació a les curses. A la de Bombers de Barcelona de fa pocs dies -la de 10 km més multitudinària de Catalunya i de més qualitat en tots els aspectes-, el nombre de dones que l’han correguda (6.724) ha crescut gairebé tres vegades respecte de les que van fer-ho fa tant sols quatre anys (2.372). L’increment ha estat un 47% més que l’any passat, que és un augment altíssim. (El dels homes també ha crescut, però únicament un 14%).

I la proporció de dones sobre el total de participants és cada cop més alta, com es posa de manifest en aquesta mateixa cursa, que ha passat del 16% en el 2008 al 31% en aquest 2012.

Òbviament, com més curta és la distància, la proporció és major (a la darrera cursa de 6 Km de Badia del Vallès, amb més de 700 participants, el ràtio homes/dones va ser del 58/42). Però és molt significatiu que en algunes de 10, com la dels Nassos del passat desembre hagi estat el 23%, o la de la Mercè del setembre el 25%, i la de la Cursa de Bombers hagi sobrepassat el 30%. Són uns índex que fan patxoca. Les dones ja no poden sentir-se dir pel carrer, com més d’una i de dos van haver de patir-ho fa un temps: “A la cuina!”.

Miquel Pucurull i Fontova

Categories: General

841 Comments

Comments are closed.