Què he de conèixer per escollir bé les meves vambes?

Published by championchip on

S’ha demostrat que el tipus de vamba que s’utilitzi per córrer influeix de manera directa en els resultats i les sensacions que es tenen.

En l’àmbit de l’atletisme popular un factor clau és que et sentis còmode amb el teu cos i amb el material que estàs utilitzant. Per això t’explicarem quins són els factors bàsics que has de tenir en compte a l’hora d’escollir les teves vambes de córrer.

 

Pes i tipus de curses: L’impacte que haurà de suportar la vamba contra el terra serà totalment diferent si peses 50kg o 90kg. Com més pes es busca més amortiment i un major control de la trepitjada. Mentre que les persones amb un pes menor poden portar vambes més lleugeres.

El mateix passa amb la tipologia d’exercici: Hauràs de comprar sabatilles amb una sola més gruixuda si corres distàncies llargues i al contrari si acostumes a sortir mitja horeta.

 

Trepitjada: hi ha molts tipus diferents de peus, i per tant cada persona trepitja de manera diferent, però s’ha de mirar d’adaptar de la millor manera possible perquè no faci mal. Poden mirar si tens la petjada de pronador o supinador al podòleg o a una botiga especialitzada.

 

Experiència: Si ets una persona que comença a introduir-se en el món del running és millor que busquis la comoditat i la seguretat en unes vambes que protegeixen més el peu. Si ja tens un cert nivell i el teu cos et permet anar a un bon ritme et convindria buscar un tipus de vambes amb un perfil menys amortides, més baixes i ventilades, sempre que el teu peu se senti segur en la gambada.

 

Lesions i plantilles: Si portes plantilles t’aconsellem preguntar al podòleg (preferiblement) o al dependent de la botiga quin tipus de vambes t’aconsella. El mateix passa amb les lesions: si sou propensos a patir un cert tipus de lesions o patiu molt en una zona en concret del vostre cos s’hauria de tenir en compte i comentar-ho per tal de minimitzar el risc de qualsevol mena de lesió.

 

Així doncs ja teniu les eines per comprar-vos unes bones vambes. Però no oblideu el més important: han de ser boniques!