Córrer és tan habitual ja per a ells… com per a elles

Published by championchip on

El maratonià veterà i estudiós del món del córrer, Miquel Pucurull, ens parla avui de l’augment de la participació femenina a les curses, sobretot les de mitges distàncies.

Per a les catalanes, el córrer ja no és una assignatura pendent. Fa un temps, veure dones corrent curses era una raresa. Actualment, però, el boom del córrer es deu, en bona mesura, a la seva incorporació, que va començar de manera decidida fa uns deu anys i augmenta sense parar.

És un fet indiscutible: cada dia hi ha més participació femenina a les curses de mitja distància a Catalunya. També a la marató i a les mitges, però molt especialment a les de 5 i 10 km. Per posar uns exemples, en unes curses recents de casa nostra s’han produït aquests resultats quant als corredors i corredores, amb una proporció de dones impensable fa no gaires anys.

I no són una excepció. Fins i tot, en algunes de 5 km de l’any passat, el nombre de dones que hi van participar va ser més alt que el dels homes, i en conseqüència, amb els ratios “home/dona” més favorables a elles:

Per veure els augments de participació en la perspectiva del temps, he volgut saber quin era el nombre de dones que participaven a les curses fa tres anys i quin és ara. Ho he fet agafant una mostra de 52 mateixes curses de diferents distàncies (el detall està en el quadre de més avall) i el resultat és aquest:

1er semestre any 2010. Total dones: 9.482
1er semestre any 2013. Total dones: 20.590.

Significa un increment de més del doble (un 117%) en tres anys.

Així mateix, la mitjana del ratio home/dona ha passat de 84/16 de l’any 2010 a 77/23 en el mateix conjunt de proves d’enguany.

Una observació: tot i que els augments de participants femenines és molt significatiu en les curses de 10 km, fins el punt que, per exemple, la de Bombers ha crescut un 148% en tres anys, o la de Nou Barris s’ha triplicat, el que han tingut algunes mitges maratons és espectacular: la de Barcelona s’ha quadruplicat i la de Girona s’ha quintuplicat. I també la marató, on, en aquest període, s’ha gairebé triplicat. I no estem parlant de participants testimonials: la cursa de Bombers la van córrer 9.000 catalanes; la mitja de Barcelona, més de 2.000, i la marató, prop de 1.000.

Per concloure: la mitjana de l’increment del total de participants de les curses de la mostra ha estat del 48% en aquest tres anys, entre el 2010 i el 2013. I el que demostra la excepcional progressió de la participació femenina és que mentre el dels homes és el 35% el d’elles ha estat el 117%.

Miquel Pucurull

Categories: General

245 Comments

Comments are closed.