CONSELLS PER CÓRRER QUAN FA CALOR

Published by championchip on

Quan fa calor i augmenta la humitat i es vol seguir corrent, s’han de prendre unes mesures per no tenir problemes de salut. El New York Road Runners (NYRR), organitzador d’entre altres curses, de la marató de la seva ciutat, ens aconsella el següent:

TENIR CURA DELS TEUS LÍMITS. No forcis els teus límits ni busquis marques personals quan el temps és calorós i xafogós i molt menys si no t’has preparat per a aquestes condicions.

ACLIMATACIÓ. El cos humà necessita de 10 a 15 dies per aclimatar-se; és a dir mantenir el cos refrigerat quan la temperatura és alta. Dóna-li temps!

SENYALS D’ALERTA. Presta atenció si notes aquests símptomes: visó borrosa, sensació de desorientació, de perdre el coneixement, si sues excessivament o bé aquesta suor es torna freda. En aquests casos afluixa el ritme de córrer o bé parat. Si els símptomes persisteixen, estirat a terra, sota una ombra millor i busca assistència mèdica.

BEU EL NECESSARI. En temps de calor s’ha de beure durant tot el dia de forma que la teva orina sigui abundant i d’un color clar o d’un groc pàl·lid. En un procés de deshidratació (orina escassa i d’un groc fort) et sentiràs, cansat, indolent i sense forces ja des del començament del dia i pot augmentar durant l’exercici.

Amb calor beure begudes energètiques pot ser a vegades millor que beure aigua natural, ja que els sucres i salts que contenen les begudes isotòniques ajuden a mantenir-te hidratat. Abans d’entrenaments o bé de competicions que durin més d’una hora i en dies d’una calor forta, s’aconsella veure mig litre de líquid algunes hores abans i un quart de litre una hora abans de començar, així com tornar a fer-ho en els minuts previs a l’inici de la pràctica esportiva, principalment quan l’orina té un color fosc.

NO ET PASSIS BEVENT. Atenció, però a una sobre hidratació, abans o durant l’entrenament o la competició, ja que et pot portar a una condició anomenada hyponatremia (intoxicació per aigua). La baixada dels nivells de sodi en el cos et porta a les nàusees, vòmits, cansament i sensació de debilitat i inclòs en els casos més severs a convulsions, entrar en coma, i a la mort. Per evitar l’hyponatremia no et passis bevent – utilitza begudes que continguin sodi- i en l’àpat previ hi pots incloure alguns aliments que portin sal. Mentre corris pren un vas de líquid cada 15 o 20 minuts.

ALERTA AMB EL SOL. Posa’t una gorra o visera que et protegeixi el cap, la cara i els ulls, així com, també, ulleres de sol. Posa’t crema de protecció solar a tota la pell exposada al sol, inclosos els dies ennuvolats.

CONTROLA ELS TEUS MEDICAMENTS. Si és el cas, recorda les medicines que et prens com poden ser per combatre un refredat, ja que si aquestes contenen efedrina, pseudo efedrina, així com productes per curar una diarrea, poden portar elements que condueixen a la deshidratació i per tant incrementar el risc de sofrir algun problema a causa de la calor.

Els productes amb cafeïna solen ser correctes sempre que els hagis utilitzats en els entrenaments. NO comencis a fer-ho el dia de la competició.

VESTIMENTA ADEQUADA. És millor fer servir una roba ampla i folgada i amb petits forats que permetin la refrigeració del cos, principalment sota les aixelles, els costats del cos i en la part exterior de les cuixes. La roba ha de ser del tipus acrílic per ajudar a l’evaporació i evitar que com a vegades passa amb la roba de cotó, que s’enganxa i sol produir rascades o nafres. Els mitjons acrílics mantenen els peus secs i frescos.

REFRESCA’T MENTRE CORRES. En el cas d’un temps extremadament calorós utilitza tot el que els organitzadors posen a disposició del corredor per la seva refrigeració; és a dir, l’aigua i en particular els esprais refrigerants que tenen un efecte immediat i més llarga durada sobre la pell, que no l’aigua que s’evapora més ràpidament, i per sobre de tot CORRE AMB CAP.

Per JOSEP MARIA ANTENTAS (Vicepresident de la Federació Catalana d’Atletisme)

Categories: General

2.255 Comments

Comments are closed.