MOLT SOROLL PER NO RES? (A propòsit dels corredors africans a Sabadell).

Published by championchip on

Per JOSEP MARIA ANTENTAS (Vicepresident de la Federació Catalana d’Atletisme)

No sé si el títol de la comèdia teatral romàntica i ambientada a Sicília de William Shakespeare “Molt soroll per res ” (Much Ado about nothing) pot ser escaient per tot el soroll que va portar l’operació contra el dopatge que els Mossos d’Esquadra van dur a terme el 20 de juny passat en un hotel de Sabadell i que va donar com a resultats inicials la confiscació de 23 xeringues amb EPO segons la investigació, la detenció de l’entrenador d’un dels grups d’atletes que per tercer any passaven l’estiu entrenant-se a la ciutat, d’un dels seus corredors i també del massatgista dels components de l’Aràbia Saudí. Paral·lelament per personal acreditat dels organismes oficials que combaten el dopatge esportiu, 27 atletes van ser sotmesos a les proves pertinents per saber si ni havien que utilitzaven productes no autoritzats per millorar el seu rendiment esportiu.

Després dels primers dies amb tot l’impacta mediàtic que va suposar va seguir un període de silenci o de poc poder informatiu, segons qui informa, això està clar, i així ha estat fins fa uns dies que els darrers atletes que seguien a Sabadell van tornar al seu país.

El resum dels fets des del mes de juny fins aquest de setembre, ha estat el següent:

  • Els detinguts van ser deixats en llibertat amb la retenció del passaport, i més tard previ pagament d’una elevada fiança, a dos d’ells se’ls hi va retornar el passaport i per tant la possibilitat de poder viatjar a qualsevol part del món amb l’obligació de comparèixer al Jutjat de Sabadell cada dos mesos.
  • El resultat dels 27 anàlisis va ser negatiu, d’altres que van passar bona part dels esportistes amb posterioritat i també amb anterioritat als Jocs Olímpics de Rio de Janeiro van donar el mateix resultat, cosa que va permetre a aquells que estaven seleccionats pels seus països, competir al Brasil i en altres mítings abans i després dels JJ.OO.

GENZEBE DIBABA, PLATA OLÍMPICA.

D’entre la munió d’atletes que en un moment o altre van passar per les instal·lacions esportives de Sabadell, com per exemple atletes d’Aràbia Saudí, Egipte, Djibouti, Iemen, Sudan, Etiòpia…. hi destacaven: Abdullah Haroum (Qatar) – actual campió del món júnior en 400 m.-; Ayanleh Souleiman (Djibouti) – campió del món indoor 1.500 m. el 2014, recordman del món en 1000 m. indoor aquest, 2016 …-; Genzebe Dibaba (Etiòpia) – campiona del món de 1.500 m. amb rècords o millors marques mundials en distàncies que van dels 1500 m. fins als 5000 m. sigui en pista coberta o a l’aire lliure.

A Rio Haroum va arribar a les semifinals dels 400 m., Souleiman va ser 4rt. en els 1500 m., en una final indigna d’uns JJ.OO.; es va guanyar en 3.50″ i Dibaba va ser segona, així mateix en el quilòmetre i mig.;  poc segurament per qui era la màxima favorita a l’or,  això sí, abans de l’afer de Sabadell.

La temporada impensable per tots pel que va succeir la va rematar Souleiman guanyant els 1000 m. de la ” Diamond League” de Lausanne amb 2.13.49, millor marca del món i Dibaba guanyant així mateix a Lausanne, els 3000 m. amb 8.31.84, millor marca de la temporada i finalitzant a Rovereto amb 4.14.30, rècord d’Àfrica de la milla i a menys de 2 segons del rècord del món.

Per acabar, i pels que segueixen els entrenaments dels i de les millors, aquí va una sessió d’entrenament del qual vaig ser testimoni el 2 d’agost d’aquest any a les Pistes Municipals d’atletisme de Sabadell;  és a dir, poc abans d’anar-se’n cap a Rio.

Eren les 9h del matí i després dels escalfaments de rigor, un grup de 7 o 8 corredors més Dibaba i encapçalats per Souleiman – que havia fet un 2000 m. en 4´57 “- van prendre el carrer 1 i van portar a la Dibaba a fer 1×2000 a 5 min. i 23 seg. (recordar que l’actual rècord del món està en 5 min. i 25 seg. i el té Sonia O’Sullivan des del 1994) o sigui rècord del món en un entrenament, per seguir – amb la recuperació d’uns 10 -12 minuts- amb 1x 800 m. (1’58”) i acabar amb 1×400 amb 54″.

Tot i després que Genzebe Dibaba havia passat més d’una setmana sense voler entrenar amb motiu de les causes imputades al seu entrenador Jama Aden.

Ara toca esperar, per veure com segueix i/ o acaba tot l’assumpte. En la part esportiva les mostres van ser negatives, almenys amb la tecnologia actual i en la part judicial el temps i el judici als tres investigats ho dirà.

 

 

 

 

 

 

Categories: Apunts atlètics

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Login with Facebook:
Entra