(DONT) LET ME DOWN!

Published by championchip on

(A propòsit de la participació dels atletes de Jama Aden).

Fa més o menys un any utilitzava un altre títol de cançó (” With a little help from my friends”), per referir-me a la gran actuació de Genzebe Dibaba en els 1500 m i de Ayanleh Souleiman en els 800 en el míting de Barcelona 2015.” Aquesta petita ajuda dels meus amics” tenia que veure a la vegada amb l’exhibició de la bandera estelada que va venir a continuació.

Aquests dos atletes són la punta de llança d’un grup entrenat per Jama Aden, d’origen somali i amb passaport britànic, que des de fa quatre anys i a partir de mig maig i fins a mig setembre tenen posada la seva base d’entrenament a Sabadell. Des d’aquest punt es desplacen a les competicions que tenen lloc a qualsevol part del món durant la temporada i que solen culminar amb els Campionats del Món (l’any passat a Pekín) i aquest any hauria de ser els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro, el mes que ve.

Escric hauria de ser, però fins aquest moment ningú sap si això serà així. El passat 20 de juny una espectacular operació dels Mossos d’Esquadra en l’hotel que s’allotgen a Sabadell posava el descobert una troballa de productes dopants, en matisos variables, que portaria com a conseqüències immediates la detenció de Jama Aden i el control mèdic dels seus atletes pel personal acreditat per la Federació Mundial d’Atletisme (IAAF). Ara estem a l’espera dels resultats d’aquesta operació tant en l’aspecte esportiu – si surt algun positiu, portarà a una sanció esportiva- com en el penal pels tres implicats – a part d’Aden si troba un atleta del seu grup, i d’un massatgista-, que de moment se’ls hi ha retirat el passaport.

“NO EM DECEPCIONEU”!!

Per la meva vinculació amb la Federació Catalana d’Atletisme he tractat i tracto amb aquest grup. La feina, per dir-ho d’alguna manera, consisteix a tenir la participació dels seus millors atletes en els mítings d’arreu de Catalunya, com poden ser el de Barcelona, Mataró, Palafrugell….. Fins ara a les facilitats per entrenar donades aquest grup en forma d’utilització de les instal•lacions esportives de Sabadell ha estat sempre compensat per la participació pràcticament a cost zero de les estrelles que el formen. És impossible per una Federació com la Catalana poder pagar un import fix a una Dibaba o bé a un Souleiman, o Harum per posar uns noms, a les nostres competicions.

El lligam amb aquest grup s’ha establert en el dia a dia, durant el temps d’estiu que ells passen a Sabadell, ja sigui veient-los entrenar- tot un espectacle-, o sigui en petits viatges o bé formalitzant les inscripcions a les proves ….. La veritat és que és un bon grup de joves, disciplinats, contents i amb les lògiques aspiracions d’arribar a dalt de tot en el món atlètic.

La notícia de l’escorcoll i les possibles conseqüències ha estat un fet devastador per mi, per les raons exposades abans. Podia passar, perfectament ja que malauradament passa sovint en l’esport a nivell d’elit, però quan els coneixes fa més mal. Passes de la sorpresa, a la incredulitat, a sentir-te utilitzat i derives – almenys en el meu cas- a la tristesa. Tot i que segueixen entrenant-se com si res no hagués passat, almenys aparentment. Unes hores abans d’escriure aquest article m’he creuat amb ells corrent pel riu Ripoll a Sabadell, i malgrat el poc encert- quina diferència de fa un any!- que varen tenir ahir en el míting de Barcelona, no semblaven massa afectats.

Veurem que passa en uns dies. Tindrem els resultats i les repercussions que d’ells sortiran. Espero que no sigui una decepció, però per curar-me en salut he posat el ” don’t ” (no) entre parèntesis.

JOSEP MARIA ANTENTAS – Vicepresident de la Federació Catalana d’Atletisme

Categories: General

1.749 Comments

Comments are closed.