Cursa popular per la Integració La Maquinista

Published by championchip on

Per Alèxia Petriz (@alexiapetriz).

Treure’s la closca

2.200 tortugues fluorescents que gràcies a un petard  ––l’energia col·lectiva que s’impregna en l’ambient–– surten disparades del centre comercial de La Maquinista. Avui, les lentes tortugues s’han tret la closca que carreguen diàriament i han decidit agafar velocitat. Qui pot negar que, de vegades, no ens cal una empenta amistosa, ja sigui per empènyer la cadira de rodes o bé algú que animi a TOTHOM a participar (amb majúscules, sí)?

No se m’acut millor samarreta per plasmar el significat de la IX Cursa popular per la Integració La Maquinista que el dibuix d’aquest rèptil imprès que els corredors porten a l’esquena. Un animal que acompanya a fer camí, pas a pas, i amb reserves pirotècniques per si cal tirar de metxa. Herois verdaders en aquesta cursa no hi falten, fins i tot hem vist en Superman! Aquí no importa el temps ni la marca (tampoc ho intenteu massa perquè és un circuit un pèl trencacames), sinó el motiu personal per córrer els 5 o 10 km i carregar el recorregut de sentit.

És dilluns, 16 de maig, és festa autonòmica i ens trobem al districte de Sant Andreu de Barcelona. Fa un sol radiant i els participants agraeixen la temperatura, que és més agradable que la de l’any passat. Aquí el compte enrere per iniciar la cursa es fa entre tots, en germanor, entre crits i emoció.

Unexpected Running

En aquesta línia, el lema que llegim a la part frontal de la samarreta Unexpected Running ja és tota una declaració d’intencions: Una crida a la solidaritat activa i inclusiva, que aquest any va de la mà de la Creu Roja a Barcelona.

I és que qualsevol podria pensar ––sense conèixer-la abans, és clar–– que és una cursa solidària més del calendari atlètic. Doncs és molt més que això! A més d’aportar un ajut econòmic admirable com tantes d’altres, és la cursa de l’estat espanyol que compta amb la participació més alta de persones que pateixen alguna discapacitat o minusvàlua, més d’un centenar.

Així que vaig ser conscient del lloable engranatge d’integració, no vaig voler perdre oportunitat de conèixer la cursa amb més detall. Per això, vam parlar amb el gerent de Zona VIP Events, Jaume Grau, que ha estat al capdavant de l’organització des del naixement de la prova.

Aquest és el primer any que la cursa s’avança al mes de maig, i a més cau en un dilluns de festa autonòmica. Ha estat positiu pel que fa a la participació?

És difícil aconseguir una bona data a la ciutat de Barcelona perquè l’agenda està plena i hi ha prioritats. No era el millor dia perquè al ser festiu molta gent marxa de pont, però hem fet tot el que hem pogut i estem contents.

Quin balanç féu de la participació?

La Cursa popular per la Integració La Maquinista vol donar més qualitat que quantitat. En total han estat 2.200 participants, que és el que esperàvem pel nombre d’inscrits, una xifra que ens permet atendre molt bé a cada corredor. Si tinguéssim el doble de participació, no podríem assegurar la cobertura total amb serveis de qualitat. Cada cursa té la seva personalitat. Sabem entre quines xifres ens movem i el nostre objectiu és un altre.

Aquesta cursa s’emmarca en les anomenades Jornades de sensibilització per a persones amb discapacitat o minusvàlua que emprèn el centre comercial de La Maquinista. Per què a través de l’esport?

La Maquinista sempre ha tingut una gran sensibilitat social i té ganes de col·laborar amb el districte i amb la gent del barri, agraeixen les circumstàncies i la manera com els tenen en compte en molts sentits. Abans de crear aquesta cursa, el centre comercial ja col·laborava amb el barri a través de l’esport, com amb el Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona, juntament amb el Club Natació Sant Andreu.

Moltes curses s’autoanomenen solidàries, però de vegades aquestes xifres es perden pel camí sense saber ben bé què se n’ha fet amb elles. A què es destinen els fons en aquesta novena edició?

Aquest any s’ha escollit la Creu Roja de Barcelona com a institució local i que treballa al costat de la gent des de fa 150 anys. Els fons recaptats es destinaran al seu programa de suport a l’alimentació familiar a través de lots mensuals de productes bàsics, una campanya que va començar a finals de 2009. També hi ha un acord amb l’associació de veïns, El Rebost d’aliments del Bon Pastor i de Baró de Viver, als quals oferim productes d’alimentació perquè els puguin distribuir entre la seva gent.

En la Cursa popular per la Integració La Maquinista, com funciona l’aportació solidària?

El participant aporta allò que considera i La Maquinista es compromet a aportar la mateixa quantitat. Aquest any s’han recaptat 6.000 euros que aniran destinats a cobrir la necessitat de moltes famílies. En les últimes edicions hem col·laborat  amb l’AECC, la Fundació Johan Cruyff o l’Hospital de Sant Joan de Déu, per exemple. Procurem col·laborar amb tothom i tothom col·labora amb nosaltres: Voluntaris, clubs d’atletisme, la Guàrdia Urbana, la Creu Roja, etc. Volem incentivar que es faci esport, que la gent s’ho passi bé a la cursa i que hi hagi diners per ajudar als més desfavorits.

L’any vinent la cursa compleix 10 anys. Teniu pensat celebrar el desè aniversari d’alguna manera especial?

Tenim la idea de fer una gran festa per celebrar els 10 anys de la cursa, com el Run&Rock, Run&Dance i fer una sortida multi colorista amb confeti i música i organitzar un dinar. En qualsevol cas, estem preparant una gran festa! De fet, des de Zona VIP Events, també estem pensant ja en el centenari de la Cursa Jean Bouin.

 

Categories: Lliga

1.018 Comments

Comments are closed.