UNA MICA DE LLUM SOBRE L´EDAT DELS CORREDORS ETÍOPS I ERITREUS

Published by championchip on

Per Josep Maria Antentas – Vice-president de la Federació Catalana d’Atletisme

Minuts després de traspassar la línia de meta com a campió del món de marató amb 2.12.28, l’agost passat a Beijing, a l’eritreu Ghirmay Ghebreslassie li van preguntar l’edat que tenia i va respondre: “19 anys”. Pocs s’ho varen creure.

El guanyador de la passada Jean Bouin (novembre 2015), el també eritreu, Aron Kifle va dir que tenia 17 anys. Personalment li vaig veure el passaport i efectivament constava com nascut el 1998. Me’l vaig mirar de dalt a baix, no solament en aquell moment en l’hotel sinó en les hores anteriors i posteriors a la seva participació en la cursa barcelonesa i no em vaig creure l’edat, tot i que oficialment el document estès pel seu govern i acceptat per la Federació Internacional d’Atletisme et porta a assumir-ho.

En la passada mitja marató de Granollers els etíops Sientayeh Legese (3r en la prova masculina) i Embat Etea (2a en la femenina) es va produir el mateix cas; les dades del passaport amb la realitat física dels seus propietaris tenien poc a veure. En aquest cas la cosa va ser més complicada, ja que el decalatge horari amb Addis Abeba si havia d’afegir el de la diferència entre l’hora “O” per ells en el seu calendari, i que correspon a les 6 del matí de l’hora nostra o internacional. No va ser fàcil d’entendre i gràcies a un eritreu vivint a Barcelona i amb un perfecte català, vaig poder treure l’entrellat.

ELS DIVERSOS CALENDARIS

En el món existeixen diversos calendaris, astronòmics, litúrgics, festius… Si ens centren en el nostre, admès mundialment, com és el gregorià i el comparem amb l’anterior que vàrem tenir: el julià, veure’m que hi ha una diferència de 7 anys i 8 mesos per darrere nostre. Fent un repàs molt per sobre, trobem que el calendari romà comença amb la fundació de Roma (754 anys abans del naixement de Crist). El calendari cristià comença amb el naixement de Crist: Any 1 (Anno Domini); és a dir Any 1 del Senyor.

L’emperador Julius César, per raons agrícoles, econòmiques i festives, crea l’any 49 (AC) el seu propi calendari que segueix tothom fins que el 24 de febrer de 1582, el Papa Gregori XIII el reforma seguint el consell de matemàtics i astròlegs del seu temps. La diferència bàsica, és que el calendari de Juli César –el julià- l’any tenia 365 dies i 6 hores. Amb els nou sistemes de càlcul ho afinaven més i era de 365 dies, 5 hores, 48 minuts i 46 segons, i això comportava un error aproximat de 10 dies.

El Sant Pare ho va arreglar eliminant aquests dies del calendari julià i així al dijous 4 d’octubre de 1582 el va seguir el divendres 15 d’octubre de 1582. També contava en el seu favor el tema religiós, entre els quals hi destacava el període Pascual. De mica en mica i molt a poc a poc els diversos països si van anar adaptant. Rússia ho va fer passada la seva revolució d’octubre, quan en molts països d’Europa, ja era novembre.

L’11 DE SETEMBRE, PRIMER DIA DEL CALENDARI ETÍOP

El calendari etíop i l’eritreu o calendari GE’EZ o Copte segueix l’esquema del julià. Consta de 12 mesos de 30 dies i 1 més de 5 o 6 dies, depenen de si és any de traspàs o no (com el nostre febrer que cada 4 anys té 29 dies en lloc de 28).

L’any nou etíop comença el nostre 11 de setembre –el 12 si és any de traspàs, cada quatre com nosaltres- i el seu primer mes, s’anomena Meskem i va de l’onze de setembre fins al 10 d’octubre: mentre que el darrer mes, s’anomena Pagume i va del 6 al 10 de setembre, seguint el nostre calendari: el gregorià. Això comporta que segons s’hagi nascut entre el 01 de gener i 11 de setembre o bé del 12 de setembre al 31 de desembre – sempre comptant el nostre calendari – en fer la reconversió al calendari etíop o copte, s’hagi d’endarrerir la data del naixement 8 o 7 anys.

Tot i que els dos calendaris són oficials a Etiòpia i a Eritrea la confusió o determinats interessos poden portar a les incredulitats quan un compara la data del passaport i l’aspecte de la persona. I la mateixa sospita he tingut quan he tingut a les meves mans el passaport diplomàtic d’Haile Gebrselassie.

Per tant els eritreus Ghebreslassie i Kifle si els hi sumem set o vuit anys, ens  anem a 25 – 26 anys, la qual cosa ja és més creïble. Així tenim que l’onze de setembre del 2015 per nosaltres –els gregorians- va correspondre a l’u del meskem 2008 per ells. O bé l’any 2014 de nosaltres li toca en termes generals el 2007 del calendari copte.

Finalment, com acabaria un article escrit en amhàric: MELKAM ADDIS AMET, és a dir: FELIÇ ANY NOU!

 

Categories: General

135 Comments

Comments are closed.