Bruce (Caitlyn) Jenner: de campió olímpic a estrella de reality show

Published by championchip on

Per Josep Maria Antentas, vice-president de la Federació Catalana d’Atletisme.

Els Jocs Olímpics de Montreal es van celebrar del 17 de juliol a l’1 d’agost de 1976. Hi varen ser presents 21 esports, 92 nacions i 6.189 atletes. Entre aquests més de sis mil esportistes s’hi trobaven Andreu Ballbé i Bruce Jenner. Sí, el mateix Andreu Ballbé molt més conegut ara per ser “l’home dels xips grocs (de Championchip)”.

Ballbé (Barcelona, 1952) havia arribat a la capital canadenca després d’haver batut el rècord d’Espanya de 800 m (1.46.59, a Zuric, 1976) i d’haver estat campió estatal de la distància. A Montreal, va córrer la segona sèrie dels 800 m classificant-se en quarta posició.

Bruce Jenner (New York, 1949) arribava a la final olímpica de decatló, per haver guanyat les proves de selecció dels Estats Units amb un nou rècord del món: 8.538 punts, segons la Taula Internacional de puntuació.

A Montreal Bruce Jenner s’adjudicaria la medalla d’or amb 8.618 punts, igualment nou rècord del món. Per arribar fins aquí, el decatleta nord-americà va fer el següent: 100 m (10”94), salt de llargada (7.22 m), llançament de pes (15,35 m), salt d’alçada (2,03 m) i 400 m (47”51).

Acaba la primera jornada, i Jenner no va primer. Aquesta posició correspon a l’alemany Guido Kratschmer. La segona i última jornada -la seva millor- la comença amb els 110 m tanques (14”84), segueix amb el llançament de disc (50,04 m), salt amb perxa (4,80 m) i llançament de javelina (68.52 m).

I arriba l’última prova, els sempre temibles 1500 m. Jenner deixa que el rus Litvinenko comandi la cursa i la guanyi. Acaba segon, en uns últims 300 m en 40 segons. Temps final d’aquests 1500 m: 4’12”60. El nou rècord del món el deixa en 8.618 punts. Jenner n’havia previst 8.600. Puja al podi davant de la primera de les seves tres esposes.

I mai més no tornaria a competir.

És possible o no que Bruce Jenner i Andreu Ballbé coincidissin a l’estadi olímpic o a la vila olímpica. El que sí és cert que els seus destins esportius i professionals van agafar camins ben diferents.

Estiu de 2015

Un dels enrenous d’aquest estiu en el marc de l’esport i de l’espectacle va ser quan fa un parell de mesos Bruce Jenner va anunciar el seu canvi de sexe a la revista Vanity Fair. Als 65 anys d’edat, Bruce Jenner es convertia en Caitlyn Jenner.

Deixava endarrere tres matrimonis, amb la Chystie, la Linda i la Kris, amb les quals va tenir sis fills. Si la Nadia Comăneci va ser “la núvia de Montreal” o “el 10 perfecte”, Jenner havia estat “el més gran atleta” d’aquells Jocs Olímpics, i ara, quatre dècades després, posava fi a anys de lluites interiors a la recerca de la seva identitat.

Fa poques setmanes va estrenar-se un “reality show” sobre la seva vida anomenat “I am Cait” que ha rebut molt bones critiques. Bruce, ara Caitlyn, va estar en el seu paper com havia estat en els JJ.OO. del 1976.

De fet, a Caitlyn Jenner el que li preocupava era com presentar-se ara, sent dona, davant a la seva mare de 89 anys. Esther Jenner li va treure el dubtes manifestant: “L’he estimat amb tot el meu cor quan era ell, i l’estimaré amb tot el meu cor ara que és ella”.

Per Josep Maria Antentas, vice-president de la Federació Catalana d’Atletisme.

Categories: General

1.236 Comments

Comments are closed.