Les dones i el repte de baixar de les 3h a la Marató

Published by championchip on

Falten dones que baixin de les tres hores a la Marató. És la conclusió a què ha arribat el veterà corredor de fons i divulgador de la matèria, Miquel Pucurull, que ha repassat els resultats obtinguts des del 1984. L’última en aconseguir-ho va ser la periodista i corredora Noelia Román, que l’any 2008 va aturar el crono de la Marató de Barcelona a les 2h 58’ 58”. El rècord el té la María Luisa Muñoz, que en l’edició del 1996, va recórrer els 42.195 metres de la prova en tan sols 2h 28′ 59″.

Aquí teniu l’estudi:

No sorgeixen maratonianes catalanes de nivell
Actualment, la marató femenina catalana no està passant un bon moment. Des de fa molt temps no ha sorgit cap figura. Per posar un exemple, no hi ha cap dona que pugui baixar de les 3 hores des de fa tres anys. I s’hi escau, en aquestes circumstàncies, recordar el que feien les que van començar aquesta disciplina.

A Catalunya, l’inici de les dones a la marató va ser a finals dels setanta. I si considerem que aquest començament es va perllongar fins a mitjans dels noranta -moment en el qual va començar la davallada- un bon nombre de pioneres van adquirir rellevància per les seves marques en aquell periode. Així, Maria Luisa Muñoz (2h28), Marina Prat (2h37), Elisenda Pucurull(2h40), Mari Carmen Brunet (2h41), Quima Casas (2h43), Núria Pastor (2h43), Anna Maria Pardo (2h44), Laura Paradell(2h45)…, feien uns temps que estan molt lluny dels que assoleixen les maratonianes actuals.

Retorno al principi, que és on volia anar a parar. De les 28 catalanes que han baixat de 3 hores al llarg de la història, la gran majoria (18 d’elles) ho van fer fa més de quinze o vint anys. Ho confirma el rànquing de les millors marques de tots els temps:

Cal destacar que el record assolit per la Maria Luisa Muñoz, que perdura des de fa més de setze anys, és el més antic de Catalunya de les proves de fons. Menció apart les 2h45 de la Laura Paradell: fou la tercera marca del rànquing mundial de veteranes de la seva edat el 1991, ho va fer quan tenia 46 anys, en fa vint-i-un, i es manté encara en el novè lloc.

I per acabar de reblar el clau sobre la mala època per la qual està travessant la marató femenina a casa nostra, una darrera dada: a partir de la segona meitat dels noranta només s’ha baixat dues vegades de les 3 hores en el Campionat de Catalunya de marató de dones: en els anys 1999 i 2004, la resta, com en els dos darrers (3h16 el 2011 i 3h17 el 2012), amb temps molt per damunt.

Certament sap greu que sigui així. I en el moment en el qual hi ha més dones que mai que corren, és difícil d’entendre la causa.

Miquel Pucurull
14/01/2013

 

 

 

 

Categories: General

1.292 Comments

Comments are closed.