Superat el repte de cronometrar una Marató amb rècord d’inscrits

Published by championchip on

“Hem treballat molt i fort. I tenim experiència, aquesta és la clau. Però no penseu que ha estat fàcil. No us ho penseu”. Amb aquestes paraules resumia el responsable de Championchip a Catalunya, Andreu Ballbé, el repte (superat, un any més, i ja en són 32!) de cronometrar la cita atlètica barcelonina més important del calendari (per nombre de participants i projecció internacional): la 34a edició de la Zurich Marató de Barcelona.

“Era el repte més exigent que hem tingut mai amb el cronometratge del xip”, assegura Ballbé. Perquè es tractava d’una cursa de 19.500 persones, amb controls a la sortida i l’arribada, i un total de deu parcials (als quilòmetres 5, 10, 15, 20, 21, 25, 28, 30, 35 i 40), que responien a les necessitats del circuit establert per l’organització.

Amb 16.216 corredors arribats (14.026 homes i 2.190 dones), la Zurich Marató de Barcelona es confirma com la cinquena marató europea, per darrere de Londres, Berlín, París (per sobre els 30.000 corredors) i Estocolm (21.500 inscrits), i superant Roma, celebrada el passat 18 de març, que va comptar amb 12.677 arribats.

152 metres de catifes

Amb tot, el desplegament de Championchip per la Marató de Barcelona va resultar tan espectacular com efectiu. “No s’havia desplegat mai un dispositiu tan complex a l’Estat Espanyol; el més semblant l’havíem fet a la San Silvestre Vallecana, que només té tres controls de pas intermitjos”, explica Ballbé. L’empresa de cronometratge va mobilitzar 4 furgonetes i un equip propi de 16 persones (ajudats per voluntaris, aportats per l’organització), que van plantar un total de 152 metres de catifes amb tots els dispositius electrònics i el programari intern de lectura de xips associats.

Però malgrat les xifres i la complexitat, “tot va funcionar perfecte”. L’oficina central de Championchip rebia els parcials dels diversos controls establerts, que es distribuïen immediatament a la premsa, s’anunciaven per megafonia i es publicaven a Internet perquè els familiars i amics dels corredors poguessin anar seguint-los pràcticament en directe.

Tenir cura del més mínim detall

A mida que els participants anaven arribant a meta, rebien un SMS al mòbil amb el detall del temps real i el dels parcials als quilòmetres 10, 20, 30 i 40. “Entre el temps d’arribada i la recepció del missatge va transcorre un temps màxim de 20 minuts, suficient si tenim en compte la recuperació necessària després d’una cursa tan exigent”, explica el responsable de Championchip. Quan el darrer corredor va arribar a meta, es van publicar els resultats definitius dels 16.216 participants que van acabar la cursa.

“Tot plegat ha estat un èxit del meu equip, del sistema de cronometratge amb xip Championchip i de la detallada planificació que vam preparar durant les setmanes prèvies”, resumeix Ballbé, que ja prepara “dos grans reptes més de cara a l’abril”, que són la Cursa de El Corte Inglés i la Nike-Bombers, i que està a punt d’anunciar també la Lliga dels socis del Barça, una novetat en curses populars, basada també en el xip groc.